Excite

Slaaptekort bij jongeren door media

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren die ’s avonds nog gebruik maken van media, zoals televisie, computer, games of gsm, veel slechter slapen. Ze gaan veel later slapen. Ook kan het lang duren tot ze in slaap vallen. Ook hebben ze een kortere slaap dan mensen die ’s avonds geen gebruik maken van deze media.

In het algemeen is gebleken dat de helft van de jongeren slaaptekort heeft. 49,3 procent heeft hiermee te maken. Ook is 30 procent van de jongeren overdag ook nog erg moe. Veel jongeren komen pas tot rust wanneer ze weekend hebben. Dan slapen ze doorgaans erg veel. Slechts 11 procent is door de week echt goed uitgerust.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat veel jongeren media op de slaapkamer hebben staan. Zo heeft vier op de tien jongeren een televisie op de slaapkamer, vijf op de tien heeft er een computer staan en acht op de tien mensen heeft een gsm. De mp3 speler is ook erg geliefd: zeven op de tien jongeren heeft deze. De Playstation is wat minder in trek, drie op de tien jongeren heeft er eentje.

Het onderzoek is gehouden door Vrije Universiteit Brussel. Er werd gekeken naar het slaapgedrag van 1298 jongeren. Het onderzoek is gedaan omdat het vandaag Dag van de Slaap was.

Afbeelding: Flickr account Ed Yourden

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020