Excite

Slapen met dier gevaarlijk

Liefde van een huisdier is onvoorwaardelijk. Sommige baasjes belonen dit door het geliefde beest een slaapplekje in eigen bed aan te bieden. Op zich heel nobel, maar Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Dat meldt USA Today vandaag. Zo’n twee derde van de Amerikanen heeft een huisdier. Van de huisdierbezitters laat tussen de 14% en 62% het diertje ook daadwerkelijk tussen de lakens kruipen.

Volgens twee professoren diergeneeskunde van de University of California kunnen hierdoor ziektes overspringen van dier op mens.

‘Er zijn privéplekken in elk huishouden, en daarom vind ik dat een dier hooguit naast het bed mag slapen,’ zegt Bruno Chomel, die het onderzoek samen met Ben Sun deed. ‘Een knuffeldier in je bed is prima, een echt dier niet.’

Het tweetal deed een uitgebreid literatuuronderzoek, om uiteindelijk een flinke lijst van ziektekiemen op te stellen die door deze gewoonte overgedragen kunnen worden.

Een kleine selectie: Builenpest, oftewel de Zwarte Dood. De ziekte van Chagas, die hart en maagfalen kan veroorzaken. Of wat te denken van kattenjeuk, wat je kunt oplopen als je gelikt wordt door een kat. Volgens de onderzoekers zijn de voordelen van met een dier slapen niet opgewassen tegen de nadelen.

Toch zijn er genoeg eigenaren die het risico met alle liefde willen nemen, blijkt uit mailtjes die Chomel heeft gekregen van dierenliefhebbers. ‘Ze schrijven dat ze al jaren met een dier slapen, en nog nooit ziek zijn geworden.’

Afbeelding: Flickr, gebruiker lastquest

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021