Excite

Hoe slechte adem voorkomen?

Veel landgenoten kampen met een slechte adem, velen zonder het zelf te weten. Een slechte adem is niet alleen vervelend, het bemoeilijkt ook je sociale en intieme contacten. Er van verlost geraken is niet zo gemakkelijk, wegens de taboesfeer die er nog altijd rond hangt. Velen raken in een sociaal isolement waar ze nog maar moeilijk uit geraken.

Slechte mondhygiëne en mondbacteriën

Meestal moet je de oorzaak van een slechte adem zoeken in je mond zelf. Boosdoeners zijn bacteriën op het achterste gedeelte van je tong. Het gaat vooral om zwavelproducerende bacteriën die zich in de diepere groeven achteraan je tong bevinden. In dat zuurstofarme milieu voelen deze bacteriën zich thuis. Je mond is een broeihaard van bacteriën, die zich ook in gaatjes rond ontstoken tanden nestelen. Een slechte mondhygiëne maakt alles alleen maar erger.

Geneesmiddelen, eten en drinken

Een slechte adem niet altijd het gevolg is van een ondermaatse mondhygiëne. Bepaalde genees- en voedingsmiddelen als knoflook, melk, kaas, uien en vissoorten kunnen eveneens verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Koffie en energiedrankjes veroorzaken een droge mond, een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën.

Veel fruit eten en water drinken

Een slechte adem voorkom je met het eten van extra fruit, dat verhoogd de zuurtegraad in je mond en verdrijft de schadelijke bacteriën. Drink veel water, frisdranken en suikerrijke dranken als milkshakes zijn te mijden. Thee is uitstekend tegen slijmvorming, de favoriete omgeving van mondbacteriën. Stimuleer je speekselklieren met suikervrije kauwgom, om een droge mond te vermijden. Spoel regelmatig je mond met warm, zout water en stop met roken. Helpt dit niet, raadpleeg dan je (tand)arts.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020