Excite

Snel je cholesterol naar beneden!

Snel het cholesterol naar beneden! Althans het slechte cholesterol dan. Je cholesterol op een gezond niveau houden, is iets wat bijna door de gehele samenleving wordt geroepen. Als je met klachten komt bij de dokter, is je cholesterol meestal een van de eerste bloedwaarden die worden getest. Een hoge cholesterolwaarde maakt het risico op hart- en vaatziekten en de kans op een beroerte groter. Daarom is het van belang snel het cholesterolgehalte naar beneden te krijgen, indien nodig. Zowel jonge als oude mensen moeten hiermee rekening houden.

Slecht cholesterol

Het cholesterol wat zo laag mogelijk moet zijn is het slechte cholesterol, de Lage Dichtheid Lipoproteïnen, afgekort als LDL. In LDL zit meer vet en weinig eiwit. Lipoproteïnen zijn de eiwitbolletjes waarin cholesterol wordt vervoerd. Hoe meer eiwit ten opzichte van vet in dit bolletje zit, des te beter. Indien de LDL waarde hoog wordt bevonden, moet deze zo snel mogelijk naar beneden. Je hebt ook de VLDL, de zeer (Very) Lage Dichtheid Lipoproteïnen: VLDL bevat ook veel vet en weinig eiwit. Ook VLDL is slecht cholesterol en dient zo laag mogelijk gehouden worden.

Gezonde LDL- en VLDL-waarden

Snel je cholesterol naar beneden halen, is het beste als je het LDL- en het VLDL-gehalte laat verminderen. Een normale LDL-waarde ligt beneden de 2,5 mmol/l. De VLDL moet zo laag mogelijk zijn. Je totale cholesterolwaarde en het cholesterolratio worden berekend aan de hand van de LDL en VLDL, samen met het goede cholesterol HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïnen). Hoe hoog je HDL ook is, wanneer de LDL en VLDL te hoog zijn, moet alsnog snel de cholesterolwaarde naar beneden gehaald worden.

Snelheid

Hoe snel krijg je de cholesterol waarde naar beneden? Dit zal per persoon verschillend zijn. Adviezen om snel de waarde van cholesterol naar beneden te krijgen, bestaan uit gezond en gevarieerd eten en veel lichaamsbeweging. De effectiviteit van voeding en beweging is echter ook afhankelijk van factoren erfelijkheid, diabetes, werking van de nieren en de schildklier en de leeftijd. Deze factoren zijn helaas niet of moeilijk aan te passen. Daarom verschilt het per persoon hoe snel het cholesterol naar beneden gaat.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020