Excite

Sneller afgeleid door ‘extra’ hersenen

Mensen die snel afgeleid zijn, hebben waarschijnlijk te veel hersenen. Dat blijkt uit recent onderzoek. De proefpersonen werden onderworpen aan een quiz, waar gekeken werd hoe lang en hoe goed ze zich konden concentreren. Daarna werd een MRI-scan gemaakt.

Via die MRI-scan werd naar het brein gekeken en uit die scan bleek dat de mensen die zich het minst goed konden concentreren op de test, meer grijze stof hadden in hun linker pariëtale kwab. Vervolgens werd via een transcraniële magnetische stimulatie gekeken of die grotere hoeveelheid grijze stof ook daadwerkelijk invloed had op de concentratie. Deze test wees uit dat de pariëtale kwab inderdaad verantwoordelijk is voor de concentratie.

De kwab leek ervoor te zorgen dat mensen zich beter kunnen concentreren. Opvallend is echter dat een grotere kwab dus voor minder concentratie zorgt. En meer grijze stof wordt weer gekoppeld aan een minder volwassen brein. Waarom het formaat van de kwab invloed heeft op het concentratievermogen, is onduidelijk, maar het zou kunnen doordat de grijze stof in de loop der tijd zenuwcellen verliest.

Onderzoekers gaan in de toekomst proberen of het mogelijk is om met deze wetenschap de concentratie te verbeteren. Dit zou een ideale oplossing zijn voor mensen die eigenlijk bijna doorlopend moeite hebben met concentreren, zoals mensen met ADHD.

Afbeelding: Flickr, gebruiker neil conway

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020