Excite

Sneller voldaan dankzij tomaten

Een broodje gezond is niet compleet zonder een paar plakjes tomaat. Tomaat zorgt er namelijk voor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt. Dit komt door speciale stoffen in de tomaat, die de hongerhormonen aanpassen. Regelmatig een stukje tomaat eten kan je dus ook helpen om af te vallen!

Die stukjes tomaat zorgen er namelijk voor dat je ook tussendoor minder behoefte hebt om te eten en dat kan behoorlijk wat calorieën schelen! Deze conclusie trekken Britse onderzoekers na het uitvoeren van een onderzoek onder vrouwen tussen de 18 en 35 jaar.

De groep vrouwen – allemaal van normaal gewicht – kregen wit brood met roomkaas aangeboden. Bij de ene helft van de vrouwen was het witte brood verrijkt met wortel, terwijl het witte brood van de andere helft was verrijkt met tomaat. Na het eten werd het hongergevoel van de vrouwen gemeten.

Eigenlijk dachten de wetenschappers dat het met wortel verrijkte brood het laagste hongergevoel op zou leveren. Wortels zitten namelijk vol met vezels, die bekend staan om hun ‘vullende’ eigenschap. Na het onderzoek bleek echter dat de vrouwen die de met tomaat verrijkte broodjes gegeten hadden het meest verzadigd waren.

Overigens is nog niet duidelijk welke stof precies zorgt voor het volle gevoel. Het zou de kleurstof lycopene kunnen zijn, die ook een positieve uitwerking heeft op de vruchtbaarheid en in de strijd tegen kanker. Daarnaast zitten tomaten natuurlijk vol vitamine C en dat is – zeker nu – natuurlijk al reden genoeg om flink te genieten van tomaat!

Afbeelding: Flickr account The Ewan

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021