Excite

Sneller vreemd gaan bij slechte impulscontrole

Wie zich maar slecht kan beheersen, gaat sneller vreemd. Althans, dat meent psycholoog Tila Pronk van de Radboud Universiteit Nijmegen. Uit haar onderzoek blijkt namelijk dat mensen die hun impulsen slecht kunnen beheersen, eerder geneigd zijn om hun relatie te laten falen.

Mensen die wél makkelijker tot tien tellen in een moeilijke situatie, zijn juist veel minder snel geneigd om ruzie te maken of zelfs vreemd te gaan. Bovendien zijn ze veel vergevingsgezinder dan mensen die zich niet kunnen beheersen.

Als je weinig beheersing hebt, dan hoeft dat niet de doodsteek te zijn voor je relatie; als je van jezelf weet dat je regelmatig impulsief handelt, dan kun je daar rekening mee houden en vervelende situaties voorkomen.

Wel is het verstandig om sowieso goed op jezelf te letten, want uit het onderzoek van Pronk blijkt ook dat vermoeidheid en stress ervoor kunnen zorgen dat mensen hun impulsen minder goed kunnen beheersen. Als je een relatie hebt, dan kan het verstandig zijn om geen zware gesprekken te voeren na een drukke dag. Ook alleen naar de kroeg gaan is dan niet zo verstandig; de kans dat je in verleidingen trapt is dan namelijk een stuk groter.

Afbeelding: Flickr account seanmcgrath

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020