Excite

Slapen een oase van rust? Niet als je last hebt van snurken!

Slapen is niet alleen een bron van rust, je hebt het ook nodig om de volgende dag weer voldoende energie te hebben om fris het leven in te stappen. Maar bij sommige mensen gebeurt er terwijl zij slapen iets minder rustigs. Ze hebben last van een onschuldige, maar soms heel luidruchtige kwaal; snurken!

Wat is snurken precies?

Heerlijk warm in je bed liggen slapen is iets waar veel mensen van genieten. Maar wat gebeurt er eigenlijk als we in onze slaap liggen te snurken?

Snurken, dat officieel ronchopathie heet, is een geluid dat, terwijl je slaapt, wordt gemaakt door trillende zachte delen van de neusholte, de mond en de keel. Als je snurkt, kan dat in een enkel geval voor een minder goede nachtrust zorgen, maar vooral de partner zal er veel last van hebben en een doorbroken nachtrust ervaren.

Wanneer iemand ernstige snurkklachten heeft, dan kan het zo zijn dat deze persoon last heeft van ademstilstanden gedurende de nacht. Dit wordt ook wel slaapapneu genoemd. Door deze korte ademstilstanden kan je soms bijna wakker worden, waardoor de slaap natuurlijk wordt verstoord. Meer mannen dan vrouwen lijden aan deze kwaal en snurken gedurende de nacht.

Wat kan je doen om snurken te bestrijden?

Er bestaan verschillende medische technieken om het probleem van snurken aan te pakken. Een arts zal altijd in eerste instantie proberen om de luchtwegen goed open te houden als je slaapt om zo het trillen van weke delen tegen te gaan.

In het verleden werden er een paar - enigszins bizarre - methoden ontwikkeld die moesten helpen tegen het snurken. Voorbeelden hiervan zijn kinbanden om de mond dicht te houden en plastic spreiders om de neus wijd te houden. Ook waren er elektrische apparaatjes die een stroomstootje afgeven bij het begin van het snurken. Er werd zelfs wel eens een tennisbal in de rug van de pyjamajas bevestigd, zodat het onmogelijk voor de snurker werd om op zijn rug te gaan liggen.

Wele leefregels helpen snurken verminderen?

Om de kans op snurken zo laag mogelijk te houden kun je ook een paar goede leefregels aanhouden. Ten eerste is het heel belangrijk dat je geen alcohol meer nuttigt twee uur voordat je gaat slapen. Eet daarnaast het liefst licht en geen zware maaltijd voor je onder de lakens duikt. Stoppen met roken en een gezond lichaamsgewicht handhaven kan ook helpen. Als je zorgt voor een regelmatig leefpatroon, heb je de meeste kans zonder snurken door de nacht heen te komen!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021