Excite

Soa-test: iets voor jou?

Het klinkt misschien een beetje als een ver-van-je-bed-show, maar geslachtsziektes komen steeds vaker voor en daarom is het belangrijk om regelmatig een soa-test te doen. Tenminste, als je regelmatig seks hebt met verschillende personen en daarbij niet altijd veilig vrijt. Dan bestaat namelijk de kans dat je zelf ook zo'n ziekte oploopt.

Hoe werkt een soa-test?

Een soa-test laat je over het algemeen uitvoeren door je huisarts of door een speciale kliniek. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. De werkwijze is afhankelijk van de ziekte waarop je test. Voor chlamydia en gonorroe kan volstaan worden met een urinetest, waarbij de huisarts wat van je urine nakijkt. Bij mannen is deze test heel betrouwbaar, bij vrouwen wat minder. Daarom is er voor hen ook een alternatief; de vagina swab. Daarbij kun je bij jezelf met een wattenstaafje langs de vaginawand schrapen en dat inleveren voor onderzoek. De cellen die op het wattenstaafje zitten worden door de huisarts onderzocht.

Speciale soa-tests

Als je niet alleen gewone seks hebt, maar ook anale of orale seks, dan kan het nodig zijn om een anale swab of een keelswab uit te voeren. Die werken hetzelfde als de vaginale swab, maar worden dan respectievelijk door de anus of de keel gehaald. Met name dat laatste is lastig zelf te doen; dat gebeurt meestal bij de huisarts of in het ziekenhuis.

Bloedonderzoek

Het is bij soa-tests tegenwoordig standaard dat er bloed wordt afgenomen. Daaraan kan namelijk gezien worden of je misschien besmet bent met syfilis, hepatitis B of hiv. Werk hier altijd aan mee, dat is ook voor jezelf belangrijk.

Een soa voorkomen

Een soa-test is natuurlijk geen pretje. Maar hoe voorkom je dat je er eentje moet nemen? De beste manier om geslachtsziektes te voorkomen is natuurlijk geheelonthouding. Maar veilig vrijen is over het algemeen ook voldoende. En daarbij moet je denken aan het gebruik van een condoom; de pil beschermt niet tegen geslachtsziektes.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021