Excite

Soa's geen probleem voor jongeren

Soa's zijn van latere zorg, zo denken veel jongeren over geslachtsziekten. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Een op de vijf jongeren zou zijn hand niet omdraaien voor onveilige seks met iemand van wie ze zeker weten dat diegene een soa heeft. Bijna 40 procent van de ondervraagden heeft zelfs al eens een bedpartner gehad met een geslachtsziekte.

Risicogroep

Het onderzoek is gericht op jongeren tussen 18 en 30 jaar oud: een risicogroep als het gaat om soa's. De kans op een soa nemen velen van hen dus voor lief, omdat ze “het later wel zien allemaal.” Gelukkig geeft 57 procent van de ondervraagden aan dat er geen haar op hun hoofd is die er aan denkt om wel het bed te delen met een geïnfecteerde minnaar of minnares. Voor een kwart hangt de keuze af van het soort soa de ander heeft.

Meest voorkomende soa's

Het mag geen verrassing zijn dat 23 procent van de ondervraagden wel eens een soa heeft gehad, of er nog mee kampt op het moment van het onderzoek. Drie van de meest voorkomende soa's hebben wij voor je op een rij gezet:

Chlamydia: de meest voorkomende soa van de Amerikanen uit het onderzoek. Kan blindheid veroorzaken en is vooral in Afrikaanse landen een probleem. Lees hier meer over Chlamydia.

Gonorroe: ook wel de druiper genoemd. Gonorroe is een bacteriële infectie die zeer verschillend tot uiting komt. Soms met veel pijn, soms juist niet. Onvruchtbaarheid ligt op de loer bij deze soa. Lees hier meer over Gonorroe.

HIV en AIDS: dé ziekte uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Helaas is er nog steeds geen medicijn waarmee AIDS te genezen is. Hoewel inmiddels bekend is hoe de ziekte wordt verspreid, is het nog steeds een gevaar dat altijd op de loer ligt. Van alle soa's is AIDS de ziekte die het meest tot de verbeelding spreekt. Lees hier over de symptomen van AIDS.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021