Excite

Spaarlampen slecht voor de gezondheid

Volgens Britse artsen kunnen de spaarlampen slecht zijn voor de gezondheid. De spaarlampen zouden namelijk kwik bevatten en UV-straling afgeven. De artsen reageren dan ook fel op de plannen van de Europese Unie om de spaarlampen te verbieden vanaf 2012. De consument is dan immers gedwongen om spaarlampen te kopen.

De artsen hebben zich verenigd tot groepering Right to Light en Spectrum en ze eisen dat het gebruik van gloeilampen in bepaalde situaties wel wordt toegestaan. Mensen met een huidallergie kunnen namelijk grote problemen krijgen als ze spaarlampen gebruiken. Ook is er uit diverse studies gebleken dat spaarlampen huidkanker kunnen veroorzaken.

De UV-straling van de spaarlamp kan wel worden voorkomen door een extra glazen omhulsel. De artsen vinden het in dat geval wel erg belangrijk dat de consumenten hierop worden gewezen.

In de spaarlampen zit een kleine hoeveelheid kwik. En ook een kleine hoeveelheid kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Als een spaarlamp breekt moet je het huis namelijk al 15 minuten luchten en is het belangrijk dat je de kamer meteen verlaat. De kans bestaat dat een spaarlamp meer kwik bevat dan normaal, waardoor het nog schadelijker kan zijn. En het kwik kan ook nog worden opgenomen door het meubilair.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021