Excite

Sporten zinloos tegen decemberkilo's

De feestdagen komen in rap tempo dichterbij. Zoals ieder jaar willen we lekker veel eten, maar toch ons gewicht houden. Dat is helaas makkelijk gezegd dan gedaan, want extra sporten is helaas zinloos tegen de decemberkilo’s. Zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Thanksgiving

Studenten aan de Texas Tech University voerden een onderzoek uit rondom de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Deze officiële feestdag keert jaarlijks terug op de vierde donderdag van november, en staat vaak in het teken van een grote calorierijke maaltijd. Zo’n 150 mannen en vrouwen tot 65 jaar werden rondom Thanksgiving gevolgd. De ene helft bestond uit actieve sporters met wekelijks gemiddeld vijf uur beweging. De andere helft waren de zogenaamde ‘couch potatoes’ en keken liever TV in hun vrije tijd.

BMI, vetpercentage en bloeddruk

Het BMI, vetpercentage en bloeddruk van de groep proefpersonen werd zowel voor Thanksgiving als erna gemeten. Wat bleek? Hoewel de actieve sporters tussen half november en begin januari veel meer lichaamsbeweging kregen dan de bankzitters, had dit totaal geen effect op het gewicht. Wel hadden sporters een lagere bloeddruk.

Iedereen bleek gemiddeld bijna 0,7 kilo aan te komen tijdens de feestdagen. Mannen kwamen gemiddeld rond een kilo aan, vrouwen ongeveer een pond. Mensen die al overgewicht hadden kwamen het meeste aan.

Gewicht in wintermaanden

De onderzoekers weten niet waarom sporten zo weinig invloed had op het gewicht in de wintermaanden. Misschien was de onderzoeksgroep uiteindelijk te klein, of de sporters verbrandden zoveel calorieën met bewegen dat ze meer honger hadden. In ieder geval is er geen enkele reden meer om je schuldig te voelen over het skippen van de sportschool in december. Meer bewegen kan wel weer in het nieuwe jaar!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021