Excite

Sprinten is gezonder dan een marathon lopen

Hardlopen is gezond. Door je flink in te spannen kan je de kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten aanzienlijk verkleinen. Maar lang niet elke vorm van hardlopen is even effectief. Sprinten blijkt in korte tijd namelijk veel meer op te leveren dan het lopen van een marathon.

Dit blijkt uit een experiment gedaan met schoolkinderen. Wetenschappers lieten de kinderen namelijk zeven weken lang drie keer per week sporten. De ene groep liep twintig minuten achter elkaar op één tempo, terwijl de andere groep een aantal sprintjes van twintig meter trok.

Na zeven weken was de bloeddruk van de kinderen in beide groepen verbeterd. Een hoge bloeddruk is één van de factoren die op termijn kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Goede resultaten dus, voor zowel de sprinters als de duurlopers. Alleen hadden de sprinters maar 63 minuten gesport en daarbij 907,2 kilocalorieën verbrand, terwijl de duurlopers er 420 minuten op hadden zitten en 4410 kilocalorieën verbrandden.

Uit die resultaten blijkt dat sprinten veel efficiënter is bij het tegengaan van hart- en vaatziekten. Bij het verbeteren van de gezondheid van jongeren is het dus verstandig om ze korte, intense inspanning te laten leveren. Dat zullen ze zelf ook niet erg vinden, des te sneller kunnen ze weer achter hun computerspelletjes kruipen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Poiseon Bild & Text

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020