Excite

Steeds meer jongeren met huidkanker

Steeds meer jongeren hebben een melanoon. Dat is de agressiefste vorm van huidkanker, die vaak ontstaat als gevolg van verbranding door de zon. Het aantal patiënten met een melanoom is de afgelopen tien jaar verdubbeld. Er komen nu jaarlijks 4800 patiënten bij. Binnen vijf jaar hebben naar verwachting 10.000 mensen de ziekte. Jaarlijks overlijden ongeveer 800 mensen aan een melanoom. De verwachting is dat de stijging de komende jaren nog flink door gaat zetten.

Agressieve huidkanker

"Melanoom is nu de snelst toenemende vorm van kanker", vertelt internist-oncoloog Blank van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Veel jongeren weten niet dat het verbranden van de huid later tot de agressieve huidkanker kan leiden, vooral verbranding voor het 18e levensjaar. Terwijl huidkanker vaak een kwestie is van er op tijd bij zijn. "Een deel van de melanomen kan worden voorkomen door verstandig te zonnen en regelmatig de huid te controleren op nieuwe of veranderende moedervlekken".

Bescherm jezelf, check jezelf

Speciaal voor jongeren tussen de 16 en 45 jaar is de campagne 'Bescherm jezelf, check jezelf' gestart via de social media. Op Facebook en Twitter wordt met #beschermtegenmelanoom campagne gevoerd. Op YouTube is het filmpje "Beste 16-jarige ik" te zien, waarin (ex-)melanoompatiënten, nabestaanden en een specialist oproepen tot veilig zonnen en het regelmatig controleren van de huid op vreemde plekken. De campagne wordt gesteund door prins Floris en prinses Aimée van Oranje, die huidkanker in hun eigen vriendenkring hebben meegemaakt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021