Excite

Steeds meer ouderen met soa

Wereldwijd is een stijging van het aantal ouderen met een soa. In Nederland is een stijging van het aantal mensen met een soa in alle leeftijdsgroepen. Het opvallendst is de grote stijging van het aantal ouderen met een hiv besmetting. Dat melden het Leidsch Dagblad en BN/DeStem. In de leeftijdscategorie 35 tot 44 is juist al enkele jaren een daling van het aantal hiv-besmettingen.

Ouderen met hiv

De toename van het aantal ouderen met hiv in Nederland wordt pijnlijk duidelijk wanneer het aantal besmette gevallen op een rij worden gezet. Van de bijna 1100 Nederlanders die in 2011 de diagnose hiv te horen kregen, was 20 procent 50 jaar of ouder. In de jaren daarvoor schommelde het gemiddelde rond de 14 procent. Verwacht wordt dat over tien jaar 30 procent van alle hiv-geïnfecteerden ouder zal zijn dan 60 jaar. Het gaat hierbij vooral om mannen die seks hebben met mannen. Het totaal aantal hiv-geïnfecteerden was in 2012 zo’n 20.000 personen.

Veilige seks

Veel mensen ouder dan 50 zijn opgegroeid in de tijd dat aids nog geen rol speelde. Het thema van veilige seks is daarom bij veel babyboomers en de generaties daarvoor nooit belangrijk geweest. Door het hoge aantal scheidingen in die leeftijdscategorie, zijn velen van hen opnieuw aan het daten. Het gevolg is een verspreiding van hiv en andere soa’s onder ouderen.

Soa Aids Nederland

Expertisecentrum Soa Aids Nederland maakt zich grote zorgen om deze groep. “Wie met hiv is besmet, loopt een grotere kans op ziektes die met ouderdom worden geassocieerd, zoals botontkalking en hart-en vaatziekten.” Tevens waarschuwt Soa Aids Nederland ervoor dat veel mensen niet weten dat ze hiv bij zich dragen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020