Excite

Steeds meer vrouwen aan het hardlopen

  • © Getty Images
Eerder waren het nog vooral mannen die een voorliefde voor hardlopen hadden, maar tegenwoordig lijkt het erop dat vrouwen bezig zijn met een stevige inhaalslag. In 1983 was nog maar 29 procent van de hardlopers vrouw, in 1999 was dat percentage toegenomen naar 31 procent en inmiddels zijn vier op de tien hardlopers vrouw. Dit blijkt uit het boek Running Across Europe, dat op initiatief van het Mulier Instituut in Utrecht en de Katholieke Universiteit Leuven werd gemaakt.

Volgens dat boek lopen naar schatting ongeveer 50 miljoen mensen regelmatig hard, 2,4 miljoen daarvan zijn Nederlander. Vrouwen zijn heel lang ondervertegenwoordigd geweest als het gaat om het hardloopsegment, maar zij zijn nu duidelijk bezig met een inhaalslag. In landen als Duitsland en Denemarken is deze ontwikkeling ook te zien; daar lopen inmiddels meer vrouwen dan mannen hard.

Vrouwen zouden vooral tot hardlopen worden getrokken door de speciale vrouwenwedstrijden, de modieuze kleding en de rondes die gelopen kunnen worden zonder dat daar een duidelijk wedstrijdelement in zit. Ook vinden vrouwen het vaak handig dat het hardlopen niet gebonden is aan vaste tijden of locaties. Marathons blijven vooralsnog vooral een bezigheid voor mannen.

Hardlopers geven jaarlijks in Nederland ongeveer 500 miljard euro uit aan zaken die met hardlopen te maken hebben. Dit is ongeveer 200 euro per persoon. De meeste hardlopers zijn tussen de 20 en 49 jaar oud, met name jongeren en ouderen zijn ondervertegenwoordigd. Hardlopers blijken vooral hoogopgeleide mensen te zijn en meer dan 80 procent van de hardlopers is niet lid van een sportclub.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021