Excite

Een stoma voor jong en oud

Een stoma associeer je ongetwijfeld met leeftijd, maar dat is niet terecht. Jonge en oudere mensen kunnen te maken krijgen met een stoma. Alleen in Nederland hebben al ongeveer 30.000 mensen een stoma, in de meeste gevallen vanwege een ziekte of een aangeboren aandoening. Hoewel een stoma wennen is, kun je er goed mee leven.

Wat is een stoma en wat doet het?

Een stoma is een uitgang op je buik. Ontlasting of urine kan via deze uitgang in een zakje terecht komen. Dit loopt gewoon door; er is geen sprake meer van ophouden. Het zakje is lekvrij en kan geleegd worden. Ook zorgt het ervoor dat de ontlasting reukloos wordt. Zolang een stomadrager kleding aan heeft, hoeft in principe niemand te zien of te merken dat diegene een stoma heeft.

Stoma en hygiëne

Omdat een stoma continu op de buik gedragen wordt, is het belangrijk de stoma goed schoon te houden, evenals de huid eromheen. Vaak wordt een speciale crème aangeraden om huidirritatie te voorkomen. Het is belangrijk om daar gebruik van te maken, want als je last hebt van huidirritatie rondom de plek waar de stoma zit, dan is dit niet alleen erg vervelend, maar bestaat ook de kans dat het zakje niet goed meer vastzit. Dan kan het losschieten en uiteindelijk gaan lekken. Dat is ongemakkelijk maar levert ook extra huidirritatie op.

Soorten stoma's

Er zijn verschillende soorten stoma's. Er is een stoma voor de dunne darm, een stoma voor de dikke darm en een stoma voor urine. De plek van de stoma's hangt af van welk type het is; de urinestoma zit meestal rechts op de buik, terwijl de stoma voor de dikke darm, de colostoma, weer aan de linkerkant zit.

Tijdelijk een stoma?

Een stoma kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld als het belangrijk is dat de darmen even schoon blijven. Nadat de darmen genezen zijn, kan de stoma weer verwijderd worden en kan ontlasting weer via de normale route worden afgevoerd. Het kan ook zijn dat een stoma permanent is, in dat geval zul je ermee moeten leren leven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021