Excite

Stopgedrag bepalen met MRI

Zeggen dat je stopt met roken is leuk en aardig, maar je moet het dan ook nog echt gaan doen. Amerikaanse wetenschappers hebben een manier gevonden om te voorspellen of het gaat lukken.

De onderzoekers van de Universiteit van Californië keken met een MRI-scan naar een gedeelte van het brein waar gedragsverandering wordt geregeld. 28 zware rokers die van plan waren om te stoppen met roken werden aan de test onderworpen.

Ze kregen filmpjes uit een antirookcampagne voorgeschoteld en moesten vervolgens zeggen hoe de boodschap bij hen overkwam. Bij mensen waarbij veel activiteit gemeten werd in de mediale prefrontale cortex bleek de kans dat zij daadwerkelijk stopten groter dan bij de groep die zei dat de filmpjes effect hadden, maar weinig breinactiviteit lieten zien.

‘Wat leuk is aan dit onderzoek is dat we door te weten wat er in iemands hoofd gebeurt de resultaten twee keer zo goed kunnen voorspellen. Het werkt dus beter dan een voorspelling slechts te baseren op hoe hoog iemand zijn eigen kans van slagen inschat,’ aldus hoofdonderzoeker Emily Falk.

De testresultaten worden gebruikt om reclamefilmpjes zo effectief mogelijk te maken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker SuperFantastic

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020