Excite

Stoppen met roken vermindert stress

Veel rokers houden van hun sigaretje omdat het de stress op de werkvloer of in de relatie zou verminderen. Gek genoeg is nu uit onderzoek gebleken dat stoppen met roken juist angstige gevoelens die gepaard gaan met stress verminderd. Dat schrijft een team van onderzoekers van verschillende universiteiten in het

Minder gevoelens van angst

Voor het onderzoek werden 500 rokers gevolgd die meededen aan een cursus stoppen met roken. Het traject duurde een halfjaar. Bij degenen die slaagden in hun stoppoging, bleken gevoelen van angst significant minder te zijn dan bij degenen die toch weer begonnen met roken. Het effect was het grootst bij rokers die kampten met angststoornissen en depressieve gevoelens.

Stemmingswisselingen

Bij mensen die last hadden van stemmingswisselingen was het effect van opnieuw beginnen met roken het grootst. Zij kregen juist meer last van angstgevoelens. Dat effect werd niet waargenomen bij mensen die voor hun plezier rookten en weer begonnen waren.

Cyclus van roken en angst

Volgens de onderzoekers had de uitkomst te maken met een cyclus van roken en angst. Mensen die telkens een sigaret opsteken als middel om hun problemen op te lossen, kunnen deze gewoonte doorbreken als ze stoppen met roken. Als resultaat voelen ze zich minder angstig.

Ontwenningsverschijnselen en stressmomenten

In een onderzoek uit 2010 kwam hetzelfde resultaat al eens naar voren. Britse onderzoekers vergeleken het effect van roken op mensen met hartproblemen ten gevolge van stress. Mensen die stopten met roken hadden twintig procent minder stressgevoelens als proefpersonen die wel bleven roken. Een van de onderzoekers verklaart de resultaten als volgt: “Iemand die 20 sigaretten per dag rookt, beleeft ook dagelijks 20 stressmomenten wanneer het niveau van nicotine in zijn lichaam daalt. Als die persoon stopt en voorbij de ontwenningsverschijnselen is, heeft hij dagelijks 20 procent stressmomenten minder. Stoppen met roken is dus niet alleen goed voor je lichamelijke maar ook mentale gezondheid.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021