Excite

Stress kan vetopslag rondom middel veroorzaken

  • © Getty Images
Heb je een klein blubberbuikje? Dan hoeft dat niet te komen van die extra reep chocolade of dat stukje pizza dat je eigenlijk niet had moeten eten, maar van de stress. Volgens voedingsdeskundige Marilyn Grenville bestaat onze moderne levensstijl uit tal van stressvolle situaties. Dit hoeven niet direct grote problemen te zijn, het kan ook gaan om gemiste afspraken, vertraagde treinen of files.

Als we gestrest zijn, dan wordt er vrijwel doorlopend adrenaline vrijgemaakt. Bij gevoelens van angst of druk maakt het lichaam hormonen vrij, die ervoor zorgen dat ons vet zich rondom onze middel opslaat. Dat soort vet is gevaarlijk voor de gezondheid. Het nestelt zich namelijk rondom de organen en kan chronische gezondheidsproblemen veroorzaken.

Grenville vindt het daarom belangrijk dat mensen die vooral buikvet hebben hun gezondheid goed in de gaten houden. Als je last hebt van een buikje dat maar niet wil verdwijnen, dan kan het zijn dat je ook meer risico loopt op diabetes type 2, hartziekten, een hoge bloeddruk, borstkanker of een hersenbloeding. Normale diëten en veel sporten helpen namelijk meestal niet bij het weg krijgen van dit vet.

Beter is het om elke drie uur iets te eten om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Tel vooral geen calorieën, zo adviseert Grenville, want daar krijg je alleen maar stress van. Eet liever voldoende eiwitten als noten, vette vis en zaden en vermijd producten met veel toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Uiteraard is sporten en bewegen wel belangrijk, dus maak daar tijd voor.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021