Excite

Stress veroorzaakt geen zwangerschapsvergiftiging

Stress en zwangerschap is geen goede combinatie. Gelukkig blijkt stress in ieder geval geen zwangerschapsvergiftiging te veroorzaken. Ook een gebrek aan beweging zou hier niet toe kunnen leiden.

Dit is de conclusie die Karlijn Vollebregt trekt na een onderzoek dat ze uitvoerde onder zwangere vrouwen. Haar conclusie presenteerde ze vrijdag aan de Universiteit van Amsterdam. Deze conclusie is opvallend, want eerder werd wel gedacht dat stress en onvoldoende beweging een belangrijke rol zouden spelen in zwangerschapsvergiftiging.

Zwangerschapsvergiftiging is een van de ernstigste problemen waar zwangere vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Het geeft onder meer een grotere kans op hersenbloedingen, maar ook op storingen van de nier- en leverfuncties. Het is dan ook de belangrijkste doodsoorzaak onder moeders in Nederland. Bij vrouwen die last krijgen van zwangerschapsvergiftiging, wordt de zwangerschap vaak vroeger ingeleid.

Inmiddels blijkt dus dat stress hierin geen rol speelt en dat is voor veel vrouwen fijn om te weten; ze hoeven zich dus niet schuldig te voelen als ze zwangerschapsvergiftiging oplopen. Wel zijn er natuurlijk tal van andere oorzaken aan te wijzen voor dit probleem, waaronder de aanleg, de leeftijd van de vrouw, overgewicht en een hogere bloeddruk. Wat dat betreft zijn er dus nog zeker mogelijkheden om de kans op dit gevaarlijke probleem te verkleinen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker dizznbonn

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021