Excite

Stress zorgt voor gelijke hartslag geliefden

Stress bij geliefden kan ervoor zorgen dat de hartslag gelijk gaat lopen. In de praktijk betekent dit dat als je een vriend of familielid in een stressvolle situatie ziet, dat je eigen hartslag net zo hard gaat lopen als die van de bewuste vriend of het familielid.

Voor het onderzoek werden enkele tientallen mensen verzameld. Twaalf van hen moesten over een pad met hete kolen lopen. Tijdens die actie werd de hartslag gemeten van zowel degene die over de hete kolen liep, als de mensen die erbij stonden. In elk geval keken negen vrienden of familieleden toe en zeventien ‘gewone’ mensen.

Uit de resultaten bleek dat de hartslag van familieleden en vrienden veranderde op het moment dat ze de proefpersoon over hete kolen zagen lopen. De hartslag was nog niet helemaal gelijk, maar kwam wel zo goed als synchroon te lopen. Dit resultaat was niet te zien bij de kijkers die helemaal los stonden van de proefpersoon.

Hoe het komt dat dit resultaat te zien is, is nog niet bekend, maar de onderzoekers denken dat het te maken heeft met de natuurwet die bepaalt dat als twee of meer ritmes samenkomen, ze op elkaar afgestemd worden. Dit gebeurt in deze situatie, maar bijvoorbeeld ook bij huwelijken of andere emotionele gebeurtenissen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker rightee

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021