Excite

Studentes naar rechter om verplicht vaginaal onderzoek

  • © Getty Images
Twee studentes van het Valencia College in Orlando, Florida, hebben een rechtszaak aangespannen tegen de opleiding en drie docenten. Ze moesten namelijk verplicht een onderzoek aan hun vagina ondergaan. Ze zouden onder druk zijn gezet om mee te werken, omdat ze anders lagere cijfers én een negatieve aanbeveling bij toekomstige werkgevers zouden krijgen, zo meldt CNN.

In de aanklacht wordt onder meer gemeld dat de universiteit tweedejaarsstudent Jennifer Astor liet uitleggen dat de faculteit vond dat studenten betere sonografen werden als ze een vaginale echografie zouden ondergaan. Volgens de school zouden deze onderzoeken vrijwillig zijn, maar in de praktijk is dat niet zo, aldus de aanklacht. Daarnaast zou de privacy van studenten niet gerespecteerd zijn.

Studenten moesten zich op het toilet uitkleden en in alleen een handdoek weer terug komen naar het klaslokaal, in het zicht van docenten en de andere studenten. In sommige gevallen zouden de klagers zelfs seksueel gestimuleerd zijn om de endoscoop in te kunnen brengen. Al met al geven de vrouwen aan dat ze zich erg opgelaten voelden tijdens de onderzoeken. Dit werd nog versterkt door een docente die één van de klagers sexy noemde en aangaf dat ze escortdame zou moeten worden.

Het Valencia College wilde nog niet reageren op de aanklacht, die daar nog niet ontvangen zou zijn. De universiteit liet in een verklaring al wel weten dat het landelijk geaccepteerd is om gebruik te maken van studenten - en dus ook medestudenten - voor medisch sonografisch onderzoek. Hiervoor zouden hoge standaarden worden gehanteerd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021