Excite

Suikerziekte: met welke klachten krijg je te maken?

Suikerziekte is een aandoening van deze tijd. Overgewicht is de belangrijkste oorzaak van de prevalentie van deze ziekte, maar ook je genetische pakket kan het risico op diabetes vergroten. Het hoeft geen ernstige aandoening te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. En toch zijn er naar schatting zo'n 250.000 mensen die suikerziekte hebben zonder klachten. Daarom weten ze vaak niet dat ze suikerziekte hebben.

Diabetes

Ongeveer 800.000 mensen in Nederland hebben suikerziekte of diabetes, maar uit onderzoek is gebleken dat veel mensen niet weten dat ze aan suikerziekte lijden. Naar schatting zijn er nog 250.000 meer mensen die diabetes hebben, maar die het niet weten. Niet iedereen met suikerziekte heeft klachten die het leven bemoeilijken.

Diabetes type 1 en type 2

Er zijn twee typen diabetes. Type 2 staat bekend als ouderdomsdiabetes, waar mensen na hun veertigste pas last van krijgen. Dat gaat niet op voor mensen van Hindoestaanse, negroïde, mediterrane of Aziatische afkomst. Bij deze etnische groepen komt diabetes type 2 namelijk veel vaker voor op jongere leeftijd. Van mensen die last hebben van suikerziekte type 2, heeft ruim 80 procent overgewicht.

Diabetes type 1 komt vooral voor bij jonge kinderen en jongeren, maar binnen deze groep hebben kinderen met overgewicht weer meer kans op diabetes type 2.

Klachten bij suikerziekte

Suikerziekte is een stofwisselingsziekte die samenhangt met de insulineproductie van het lichaam. Je lichaam kan onvoldoende energie halen uit suikers. Veel mensen die op latere leeftijd diabetes type 2 krijgen, zijn symptoomloos. Ze hebben geen klachten. Lichte klachten worden niet altijd gelinkt aan suikerziekte. Denk daarbij aan een droge mond, meer behoefte om te drinken en daardoor meer plassen, last van de ogen en eerder vermoeid en lusteloos.

Ernstige klachten bij suikerziekte

Wanneer de suikerziekte verergert, worden klachten serieuzer. Doordat er een tekort is aan glucose kunnen verschijnselen van voedseltekort optreden zoals een constant hongergevoel. Ook uitdroging is een gevaar. Dit komt voor als het lichaam een gevaarlijk hoog gehalte glucose vasthoudt. Op de lange termijn heeft suikerziekte blindheid en hart- en vaatziekten tot gevolg. Ook het tastzintuig wordt beschadigd: gevoelloze vingers en tintelende voeten en handen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020