Excite

Superfit én op gewicht met Tabata

Dé bewegings-hype uit Japan heeft inmiddels ook ons land bereikt: Tabata is helemaal hot. En dat is niet verwonderlijk, want met Tabata kun je gewicht verliezen door slechts vier minuutjes te trainen!

Tabata Training is ontwikkeld door de Japanner Izumi Tabata. Hij onderzocht wat het effect was van verschillende vormen van trainingen en kwam zo met een programma waarbij de intensiteit van de beweging veel belangrijker was dan de duur. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld met in totaal 8x 20 seconden hardlopen en 10 seconden wandelen echt kilo’s kunt verliezen!

In principe is deze vorm van intervaltraining niet nieuw. Veel sporters trainen al op deze manier, door deze te combineren met hun gewone trainingsprogramma. Nu is echter meer onderzoek gedaan naar het effect van alleen intervaltraining op de conditie en het gewicht. Zo kwam er eindelijk een antwoord op de vraag of een paar minuutjes intensief sporten ook genoeg is om helemaal fit te worden. Dit antwoord is waarschijnlijk ‘ja’. Een praktijkstudie liet namelijk zien dat mensen die de intervaltraining toepasten aanzienlijke verbeteringen boekten!

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel mooi, maar er zit wel een kleine ‘maar’ aan deze vorm van trainen. Aan half werk heb je niets; je moet je work-out echt voelen. Je zal tijdens de erg intensieve training ver buiten je "comfortabele zone" komen. Een degelijke opwarming is dus essentieel. Dit kleine nadeel weegt echter veel minder zwaar dan de tijdsbesparing en het resultaat dat Tabata Training je vanaf de eerste training al oplevert!

Afbeelding: Flickr

Meer gezondheid:

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021