Excite

Inzicht in de symptomen van artrose

Artrose is een vorm van reuma die met name oudere mensen raakt. Maar ook jongere mensen kunnen last krijgen van de symptomen van artrose. De aandoening komt vooral voor bij vrouwen, maar ook mannen kunnen er last van krijgen. In het kort betekent artrose dat gewrichtskraakbeen verdwijnt, hierdoor worden de gewrichten minder soepel.

Pijn bij artrose

Na verloop van tijd kan het zelfs voorkomen dat de botten tegen elkaar gaan schuren en dat zorgt voor een nare pijn. Omdat gewrichten in het hele lichaam zitten, kan een ingrijpende vorm van artrose veel gevolgen hebben voor de mate waarin iemand in staat is om zijn of haar dagelijkse dingen uit te voeren. Artrose komt vooral voor in de handen en knieën, maar ook in de nek, schouders, vingers, enkels, rug en heupen.

Artrose in de handen

De symptomen van artrose zijn vaak het eerst te bemerken in de handen. Je handen gebruik je namelijk vaak en als dat minder soepel gaat, valt dat direct op. Artrose in de handen komt vaak voor in het deel waar pols en duim samenkomen. Ook de gewrichten in de buurt van de vingertop hebben er last van en tot slot komt het vaak voor in het midden van de vinger en bij de pols. Dit zijn allemaal gewrichten die vaak gebruikt worden en daardoor ook sneller kunnen slijten.

Artrose in de knie

Ook artrose in de knie komt erg vaak voor. Dit gebeurt niet altijd spontaan; in veel gevallen is een ongeluk een aanleiding voor het ontwikkelen van artrose. Ook een infectie bij de knieband kan leiden tot artrose.

Oorzaken en behandelingen bij artrose

De symptomen van artrose zijn niet toe te schrijven aan één oorzaak. Wel is bekend dat blessures en overgewicht kunnen leiden tot artrose. Artrose kan tegengegaan worden door goed te bewegen, bijvoorbeeld te zwemmen. Hiervoor is een gesprek met de fysiotherapeut altijd handig. Overbelasting moet namelijk wél weer voorkomen worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019