Excite

De symptomen en oorzaken van hoge cholesterol

Het woord cholesterol kent iedereen wel. De definitie en de symptomen van hoge cholesterol zijn helaas minder bekend.

Betekenis

Het woord 'cholesterol' komt uit het Grieks. Het bestaat uit twee woorden, namelijk 'chole' en 'stereos'. 'Chole' betekent gal en 'stereos' betekent vast. Dus eigenlijk staat er bij een letterlijke vertaling 'galvast'. De naam is niet zomaar gegeven, maar komt vanwege de relatie tussen cholesterol en galstenen. Deze stenen bestaan voor een groot deel uit cholesterol. Het is een vette stof die we nodig hebben in ons lichaam om als bouwsteen te dien voor verschillende dingen. Maar er is zoiets als goed en slecht cholesterol. Bovendien is een te hoog cholesterolgehalte, wordt ook wel hypercholesterolemie genoemd, zeker niet gezond.

De symptomen

Bij elke aandoening en bij elke ziekte horen symptomen, dus ook bij een te hoog cholesterol, oftewel hypercholesterolemie. Maar de symptomen zijn pas te zien in een zeer gevorderd stadium en patiënten die lang zonder behandeling zijn doorgelopen. De symptomen zijn namelijk niet of nauwelijks te zien bij iemand die het pas net heeft.

Bij een verhoogd cholesterolgehalte bij de zeer vergevorderde gevallen die lang zonder behandeling zijn gebleven, kan het zich uiten als gele afzetting (xanthomen) in pezen of vlak onder de huid bij de knieën, ellebogen of onder de ogen. Desalniettemin is het van belang om je cholesterolgehalte na te laten kijken, ook al heb je geen zichtbare symptomen. En vooral in de volgende gevallen, kan het geen kwaad.

Oorzaken hoog cholesterolgehalte

Er zijn vele factoren die kunnen leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte. Hieronder staan een aantal opgesomd.

  • Erfelijkheid: familiaire hypercholesterolemie (FH). Dit is doorgaans de belangrijkste oorzaak van een verhoogd cholesterol en brengt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich mee.
  • Eetpatroon: een voedselpatroon bestaande uit veel verzadigd vet kan leiden tot een verhoogd cholesterolgehalte
  • Andere aandoeningen die een verhoogd cholesterol bevorderen. Denk hierbij aan diabetes mellitus, het Cushing-syndroom en een verhoogde schildklieractiviteit.
  • De symptomen komen pas in een laat stadium naar boven, maar wanneer je veel verzadigd vet eet, het aan je schildklier hebt of bijvoorbeeld een ouder hebt die een verhoogd cholesterol heeft, dan doe je er slim aan je cholesterol te laten controleren door de huisarts. Op die manier kun je de nare gevolgen een stapje voorblijven.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020