Excite

Wat zijn de symptomen van suikerziekte?

Het is voor iedereen wel een bekend beeld: vrienden of familieleden die lijden aan suikerziekte en op gezette tijden een insulinespuit ter hand moeten nemen. Diabetes is een toenemend probleem in Nederland. Door een veranderd leefpatroon lijden steeds meer mensen aan deze vervelende ziekte. Maar wat is diabetes eigenlijk en wat zijn de symptomen van suikerziekte?

Wat is diabetes?

Wanneer je diabetes hebt, is het lichaam niet in staat om de suikerspiegel in het bloed op pijl te houden. Dit komt bij diabetes type 2 omdat er niet meer genoeg van het hormoon insuline wordt geproduceerd. Bij diabetes type 1 is het lichaam zelfs helemaal niet in staat om dit hormoon aan te maken. Suikerziekte is niet te genezen, maar kan wel goed behandeld worden. Wordt diabetes lange tijd niet behandeld, dan kunnen er ernstige complicaties ontstaan. Zo kunnen er oogafwijkingen of hart- en vaatziekten ontstaan.

Hoe herken je diabetes?

Diabetes is te herkennen aan een aantal symptomen. Zo hebben diabetespatiënten de neiging om veel te plassen en voortdurend dorst te hebben. Ook wazig zien of branderige ogen kunnen wijzen op diabetes. Ben je erg vatbaar voor infecties en keren ze steeds terug, dan is het ook verstandig om je bloedsuikerspiegel eens te laten testen. Bij diabetes type 2 komt het ook voor dat wondjes slecht genezen.

Heb je één of meerdere van deze symptomen, ga dan eens met je arts praten. Deze kan met een simpele test snel achterhalen of je al dan niet last hebt van diabetes. Uiteraard wordt er dan verdere behandeling voorgesteld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021