Excite

De symptomen van suikerziekte: goed om weten!

De symptomen van suikerziekte: je kunt er maar best iets van af weten. Eerst en vooral om de signalen van je eigen lichaam te onderkennen. Want ondanks het slechte nieuws dat je krijgt bij de diagnose 'diabetes' is het wel zo dat hoe vroeger de behandeling start, hoe beter je de ziekte onder controle kunt houden. Genezing is helaas niet mogelijk. Welke zijn de voortekens van suikerziekte?

Suikerhuishouding niet op orde!

Bij de termen glucose en insuline komt 'energie' meteen in beeld. Als je suiker niet in orde is, merk je dat aan je levenslust. Je bent te moe in verhouding met je prestaties. Je voelt je suf en vermoeid zonder een aantoonbare oorzaak.

Veel urineren

Een ander symptoom kan zijn dat je (te) veel moet urineren (overdag en 's nachts). Echter, een mogelijk ander bijverschijnsel van suikerziekte is veel dorst hebben. En wat doe je dan? Veel drinken. Op zich wordt 1,5 à 2 liter per dag sowieso aanbevolen voor je gezondheid. De keerzijde is dan uiteraard: veel drinken, is veel pipi doen. Het ene symptoom is dus eigenlijk maar een gevolg van het andere...

Hongergevoel

De diabeet heeft de hele dag honger of althans het gevoel om iets te moeten eten. Snoepen komt dan ook in beeld en dat mag natuurlijk niet. Het gevolg laat zich raden: verdikken. Merkwaardig genoeg is eerder het tegenovergestelde het geval: suikerzieken hebben eerder de neiging om gewicht te verliezen. Op zich is dit een logisch gevolg. Als je suiker uit de keuken moet verbannen, zijn de meeste dingen niet meer zo lekker... Koffie zonder suiker (of een vervangmiddel), erwten en wortelen zonder suiker, wafels zonder suiker... probeer het maar eens uit! Niet moeilijk als je zo'n streng dieet volgt dat je dan afvalt.

Koppige infecties

Ga bij jezelf eens na hoe je lichaam reageert op infecties. Dat kan zijn een infectie van de huid, van het tandvlees, van de blaas en zelfs van de vulva of de voorhuid. Keren deze regelmatig terug? Meld dit dan op zijn minst aan je huisarts.

Littekens die maar niet willen genezen

Je beseft het zelf niet eens en altijd: littekens van brandwondjes, insectenbeten, operaties die maanden nodig hebben om te verdwijnen. Ook een mogelijk alarmsignaal van je lichaam!

Tintelingen en jeuk

Heb je last van tintelende handen en voeten? Of jeuk? Het gaat hier wel om lichaamsuiteinden, zoals men dat noemt, maar toch: hou het in de gaten, zeker vanaf je 50ste!

Niet exclusief voor suikerziekte

Er zijn een aantal alarmsignalen van het lichaam die kunnen wijzen op suikerziekte, maar daarom heb je de ziekte nog niet. Toch is het nuttig om te weten dat eventueel minder goed zien, veel pijn tot regelmatig krampen in de benen en impotentie ook richting diabetes kunnen wijzen.

Kortom

Je moet niet direct gaan panikeren als je een of meerdere van deze symptomen herkent bij jezelf. Trouwens, één keer per jaar een bloedonderzoek ter controle van je suiker is altijd een geruststelling!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020