Excite

Tandartsen moeten helpen bij stoppen met roken

Als het aan onderzoeker Josine Rosseel van het UMC St Radboud ligt, dan moeten tandartsen in de toekomst hun cliënten helpen om te stoppen met roken. Die is namelijk in staat om de gevolgen van het roken goed te zien. Roken levert niet alleen een vale huid en rimpels op, maar ook verkleurde tanden en problemen met het tandvlees. Juist daarom zou de tandarts prima eens kunnen beginnen over het eventuele stoppen met roken.

Ook de regelmaat van een tandartsbezoekje werkt positief mee: mensen gaan vaak regelmatig naar de tandarts, waardoor die vaker de kans krijgt om er over te beginnen. Bovendien krijgt de tandarts allerlei verschillende mensen in zijn wachtkamer, ook mensen die normaal gesproken misschien niet bij de huisarts zouden komen en daar geïnformeerd zouden worden over de mogelijkheden van het stoppen met roken.

Op dit moment zijn er nog maar weinig tandartsen die zich hier actief mee bezig houden en vinden zichzelf ook niet altijd de aangewezen persoon om hier mee aan de slag te gaan. Ze menen meestal niet over voldoende kennis te beschikken om goede adviezen over het stoppen met roken te kunnen geven. Volgens Rosseel liggen daar echter nog wel kansen om een meer positieve ‘stoppen-met-roken’-cultuur op te starten. Nu ligt de nadruk vaak op de negatieve aspecten, maar door meer op het positieve te focussen, kunnen mensen sneller overgehaald worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021