Excite

Tanden gemaakt uit stamcellen

De wetenschap heeft weer een behoorlijke sprong gemaakt als het gaat om stamcellen: wetenschappers zijn er namelijk in geslaagd om echte tanden uit stamcellen te laten groeien. Een doorbraak, want dat betekent dat we op de termijn misschien wel nooit meer een kunstgebit nodig hebben!

Bij de nieuwste resultaten is wel een kleine kanttekening te plaatsen: de tanden zijn als eerste ‘gekweekt’ bij muizen. Daar bleken ze echter helemaal overeen te komen met normale tanden: ze zagen er hetzelfde uit, waren ook gevoelig voor pijn én de muizen konden er zonder moeite mee eten. In principe zijn muizentanden alleen iets kleiner dan mensentanden, dus verwacht wordt dat het kweken van mensentanden ook geen probleem moet zijn.

Om deze techniek ook daadwerkelijk te testen met mensentanden is niet gemakkelijk: het proces werkt wel hetzelfde, maar mensentanden groeien veel langzamer dan muizentanden. Waar muizen al na een maand of twee, drie een set volgroeide tanden hebben, hebben mensen letterlijk jaren voor nodig. Dit kost veel tijd, maar zorgt ook voor een behoorlijk kostenplaatje. Op dit moment schatten experts dat een nieuw gekweekte tand ongeveer evenveel kost als een implantaat. Voor deze nieuwe techniek dan ook op grote schaal bij mensen kan worden toegepast, zullen we ongetwijfeld vijftien jaar verder zijn!

Afbeelding: Flickr account Pink Sherbat Photography

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021