Excite

Wat te doen bij een tekenbeet?

Een tekenbeet bij een hond of kat is al vervelend, maar ook mensen blijven er niet van gevrijwaard. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een tekenbeet te voorkomen én hoef je - als je snel handelt - niet te lang last te hebben van een beet, als je toch getroffen wordt.

Een tekenbeet voorkomen

De beste manier om weinig last te hebben van een tekenbeet, is door ze gewoonweg te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld door in het bos vooral in het midden van het pad te lopen. Teken vallen uit bomen en uit hoog gras. In het midden van het pad heb je van beiden zo min mogelijk last. Bescherm ook je huid, bijvoorbeeld met dichte schoenen, lange pijpen aan je broek en lange mouwen. Zorg ervoor dat de kleding die je draagt wit is, dan vallen teken heel snel op. Ben je in het bos geweest? Controleer jezelf dan op teken. Doe dit vooral in de periode van begin maart tot eind november.

Een teek, wat nu?

Het kan zijn dat je wel last hebt van een teek. Dan moet je die zo snel mogelijk uit je huid halen. Gebruik hiervoor een speciale tekentang. Deze zet je tegen de huid. Vervolgens draai je in één vloeiende beweging de teek eruit. Trek niet, want dan kan het kopje van de teek blijven zitten en dat is heel lastig te verwijderen. Noteer de datum van de beet, dat kan later nog van pas komen als je last krijgt van symptomen van de ziekte van Lyme.

Ziekte van Lyme

Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Wees hier alert op. Symptomen zijn een rode kring op de huid, pijn in armen, benen, romp en gewrichten, dubbelzien, aangezichtsverlamming en gezwollen gewrichten. Deze symptomen doen zich meestal een aantal weken na de tekenbeet voor. Als je hier last van krijgt, moet je direct contact opnemen met de huisarts.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019