Excite

Terugreis voelt korter aan dan de heenreis

Je het kent het fenomeen vast wel: wanneer je lang in de auto zit om op vakantie te gaan, dan lijkt de heenreis vele malen langer te duren dan de terugreis. Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg hebben uitgezocht waarom dat zo is.

Volgens sociaal psycholoog is het een normaal gevoel, maar uiteraard compleet ingebeeld. Het maakt dan overigens niet uit of er een ander route terug wordt gekozen. "De terugreis kan tot 22 procent sneller aanvoelen dan deze in werkelijkheid is," zo zegt hij tegen het Belgische Nieuwsblad.

De meeste mensen onderschatten op de heenreis de afstand, waardoor de kilometers erg traag afgelegd lijken te worden. Op de terugreis heb je hier geen last meer van, waardoor het ineens een stuk vlotter lijkt te gaan. Het maakt niet uit met welk voertuig je de afstand aflegt. Tijdens het onderzoek werden namelijk mensen ondervraagd die met de bus naar de Efteling gingen, studenten die een fietstocht maakten en er werd een groep gevraagd naar beeldmateriaal van de fietstocht te kijken. Van de proefpersonen gaf driekwart aan dat de terugreis korter leek te duren.

Op dit moment onderzoekt Van der Ven of ditzelfde verschijnsel optreedt als mensen twee keer naar een film kijken of meerdere keren een opdracht moeten uitvoeren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020