Excite

Teveel zoet tast smaakpapillen aan

Een teveel aan frisdrank en andere suikerrijke dranken heeft een negatieve invloed op de werking van de smaakpapillen. Uit een Brits onderzoek blijkt dat de smaakpapillen afzwakken als zij dagelijks met een flinke hoeveelheid zoetigheid worden geconfronteerd.

De overdaad aan suikers maakt de smaakpapillen minder gevoelig voor suiker en leidt tot een onbewuste voorkeur voor zoetigheid, zo concluderen onderzoekers van de universiteiten van Bristol en Bangor.

Het drinken van twee glazen frisdrank per dag heeft al een duidelijk effect op de smaakpapillen. Dat effect was het grootst bij proefpersonen die normaliter weinig zoetigheid tot zich namen, zo zagen de onderzoekers.

"Dit onderzoek laat zien hoe weinig zoetigheid er nodig is om onze smaakwaarneming te veranderen. Zoete voedingswaren en dranken hebben een hele grote uitwerking," concludeert onderzoeker Hans-Peter Kubis.

Volgens Kubis komen mensen die veel zoetigheid drinken in een vicieuze cirkel terecht want zij hebben steeds meer suikers nodig om in hun behoefte te voorzien. "Het aantal mensen met obesitas en diabetes type 2 neemt steeds verder toe. De cirkel die door zoetigheid ontstaat, draagt hier aan bij."

Wetenschappers weten al langer dat het drinken van veel zoetigheid de smaak geleidelijk aan kan veranderen maar dat deze effecten zo snel kunnen optreden, zorgde voor verbazing bij de onderzoekers.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021