Excite

Thuis tanden bleken kan gevaarlijk zijn

Wie zijn tanden wel eens bleekt met doe-het-zelf pakketjes moet goed uitkijken. Volgens Martin Fallowfield, woordvoerder voor de tandheelkundige vereniging in Engeland, bevatten vooral de pakketten die je op internet of in bij de schoonheidsspecialist kunt kopen regelmatig chloor.

En chloor tast je tanden en tandvlees ernstig aan. "Het staat niet altijd vermeld op het etiket, maar het is een verschrikkelijk ingrediënt," zegt Fallowfield tegen Daily Mail. "De pakketjes zijn ontzettend gevaarlijk voor je tanden. Ze witten je gebit door het bovenste laagje van je tanden af te schuren." Daardoor zijn je tanden minder goed beschermd en worden ze heel gevoelig.

In veel gevallen is de achteruitgang van je tanden zelfs permanent. Niks meer aan te doen. Omdat het beschermlaagje weg is, hebben kleurstoffen in bijvoorbeeld koffie en etenswaren vrij spel. Uiteindelijk bereik je precies het tegenovergestelde van wat de bedoeling was; vieze, bruine tanden. Bovendien bijt het chloor je tandvlees weg wat het risico op tanduitval vergroot.

Dat betekent natuurlijk niet dat je tanden gelijk uit je mond zullen vallen als je ze af en toe thuis bijkleurt. Vaak zit er te weinig chloor in om dat te bewerkstelligen. Maar het verslavende effect van de witters maakt het gevaarlijk. Omdat de pakketjes voor thuis relatief nieuw zijn, is het effect op de lange termijn ook nog onbekend. Wil je je tanden witter hebben, kun je het best gewoon langs de tandarts gaan. Die hebben er nog altijd het meest verstand van.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Rupert Taylor-Price

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020