Excite

Langer thuis wonen dankzij thuiszorg

Voor bijna iedereen komt er een moment waarop dingen die altijd gewoon waren, ineens niet meer zo gewoon zijn. 'Gewoon' je bed uitstappen, 'gewoon' onder de douche stappen, 'gewoon' boodschappen doen, enzovoorts. Als je lichaam niet meer zo jong is en af en toe dienst weigert, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je direct maar naar een verpleegtehuis moet. Je kunt ook eerst gebruik maken van thuiszorg.

Wat is thuiszorg en is het iets voor mij?

Thuiszorg is precies zoals het woord doet vermoeden: zorg thuis. Thuiszorg kan gegeven worden als iemand zorg nodig heeft, maar als er geen sprake is van acute nood. Met een gebroken heup moet je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, maar het is niet nodig om gedurende de hele revalidatieperiode ook in het ziekenhuis te verblijven. Dan is thuis genezen - eventueel met thuiszorg - ook een prima optie.

Gemeente en thuiszorg

Thuiszorg bieden is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Dat wil niet zeggen dat de gemeente de thuiszorg ook zelf biedt, wel zorgt de gemeente bijvoorbeeld voor de kwaliteitscontrole. Thuiszorg kan op verschillende manieren gegeven worden. Het is mogelijk om gebruik te maken van specialistische verpleegkundige zorg, maar ook kan de thuiszorg medicatie toedienen of helpen bij het uitvoeren van revalidatieprogramma's.

Thuiszorg aanvragen

Thuiszorg aanvragen kan via de gemeente. In veel gevallen zul je een indicatie nodig hebben. Die indicatie kan worden aangevraagd bij het Centrum Indicatiestelling Zorg, het CIZ. Aan de hand van die indicatie wordt niet alleen de vorm van zorg bepaald, maar ook de eventuele eigen bijdrage die hiervoor betaald moet worden. Het is vaak mogelijk om zelf te kiezen door welke thuiszorgorganisatie je geholpen wilt worden. Wel is het voor een eventuele vergoeding belangrijk om een erkend bedrijf te kiezen.

Thuiszorg als aanvulling

Als je thuiszorg krijgt, dan zijn er wel beperkingen aan wat de thuiszorger mag doen. Wie bijvoorbeeld een gezin heeft kan er niet zomaar op rekenen dat de thuishulp ook de huishouding doet. De wetgever gaat er vanuit dat gezinsleden ook bijspringen en helpen, oftewel: gebruikelijke zorg verlenen. Uiteraard kun je wel proberen afspraken te maken met je thuishulp.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019