Excite

Tieners kopiëren drankgebruik ouders

Ouders die regelmatig thuis drinken lopen een groter risico dat hun kinderen zelf ook stevige drinkers worden. Dat blijkt uit een groot onderzoek in Groot-Brittannië. Drinken in familiale kring en daar zelfs dronken raken, verhoogt de kans dat kinderen voor hun dertiende het eerste glas tot zich nemen.

De kans is twee keer zo groot dat tieners enkele keren dronken worden als zij hun ouders in beschonken toestand hebben gezien. Tevens nemen tieners sneller een glas alcohol op zaterdagavond als hun ouders niet weten waar ze zijn of als ze naar films kijken die niet voor kinderogen bedoeld zijn.

De onderzoekers concluderen dat het overheidsbeleid om alcoholgebruik onder de jeugd terug te dringen zich niet moet richten op de tieners zelf. Zij claimen dat het beter is om deze campagnes op de ouders af te stemmen. Het ouderlijk drinkgedrag beïnvloedt de keuzes van tieners die het vaakst thuis dronken worden.

Het onderzoek onder 5.700 schoolgaande kinderen werd uitgevoerd door de Joseph Rowntree Foundation. Deze onafhankelijke nieuwsgroep concludeert dat één op de vier kinderen tussen de dertien en veertien jaar al meer dan één keer dronken is geweest. Bij vijftien- en zestienjarige kinderen is dat aantal verdubbeld. Een kwart van deze leeftijdsgroep drinkt minimaal zes glazen per keer.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021