Excite

Tomaten blijken goed voor het hart

Mensen die kampen met een hoog cholesterolgehalte in hun bloed doen er goed aan om veel gekookte tomaten te eten. Voedingsdeskundigen hebben ontdekt dat gekookte tomaten kunnen helpen in de strijd tegen een hoge bloeddruk. En dat is goed nieuws, want dit fruit zit in allerlei populaire voedingsmiddelen zoals sauzen voor pasta en pizza's.

Wetenschappers ontdekten dat gekookte tomaten hetzelfde effect kunnen hebben als statines, cholesterolverlagende medicamenten die veel patiënten krijgen voorgeschreven. Deze statines zijn weliswaar effectief in het bestrijden van een hoog cholesterolgehalte, maar kunnen op termijn tot hartproblemen leiden.

Gekookte tomaten kunnen deze patiënten mogelijk uit de brand helpen. Uit het onderzoek komt naar voren dat het eten van twee ons tomaten per dag en het drinken van een glas tomatensap hetzelfde effect kan hebben. Het geheim zit in een bepaald bestanddeel van de tomaat: lycopeen. Dit stofje geeft de tomaat zijn felrode kleur en is een krachtige anti-oxidant.

Gekookte tomaten kunnen meer lycopeen opnemen dan gewoon fruit. Zodoende kunnen mensen in hun lichaam een natuurlijke barrière oprichten tegen een verhoogd gehalte van slecht cholesterol. Daarbij benadrukken de onderzoekers dat het eten van één tomaat absoluut niet voldoende is en dat patiënten zich beter kunnen richten op een beetje pastasaus of een glas tomatensap. Lycopeen zit overigens ook in watermeloen, grapefruit, abrikozen, papaya en guave, maar in veel kleinere concentraties.

Voor het onderzoek, dat door Australische experts werd uitgevoerd, werden de resultaten van veertien internationale studies over de voordelen van lycopeen in de afgelopen vijfenvijftig jaar geanalyseerd. Hartaandoeningen zijn in Australië doodsoorzaak nummer één.

Afbeelding: Flickr, gebruiker burgundavia

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021