Excite

Tomatenketchup goed voor het hart

Tomatenketchup voorkomt het verergeren van hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een promotieonderzoek van Merel Hazewindus aan de Universiteit van Maastricht. De heilzame werking van bepaalde stoffen in tomaten is al langer bekend, maar het ging Hazewindus in het bijzonder om ketchup. "Het is bekend dat de afzonderlijke bestanddelen lycopeen, vitamine C en E een beschermend effect hebben op de ontwikkeling van hartaandoeningen,” vertelt onderzoeker Hazewindus. “We wilden echter uitzoeken wat het effect zou zijn van een combinatie van deze bestanddelen in tomaten en tomatenketchup."

Maaltijden met ketchup

Om de eigenschappen van tomatenketchup te onderzoeken maakte Hazewindus gebruikt van celkweekje en proefpersonen. Ze liet een aantal proefpersonen maaltijden eten met en zonder tomatenketchup. Uit het onderzoek bleek dat mannen die tomatenketchup hadden gegeten, in vergelijking met mannen die geen tomatenketchup aten, beter beschermd waren tegen hartaandoeningen.

Disease initiators

De actieve werking van de ketchup was te zien in een aantal 'disease initiators' in het bloed van de proefpersonen. Het niveau van de diseaese initiators lag lager bij mannen die tomatenketchup hadden gegeten. Deze resultaten versterken het bewijs dat tomaten en tomatenketchup een beschermende rol spelen tegen hartaandoeningen.

Laag aantal proefpersonen

Het onderzoek naar ketchup was een pilot studie, dat houdt in dat gekeken wordt of het onderwerp relevant genoeg is voor een breder onderzoek. "Vanwege de opzet van het onderzoek en dus het lage aantal personen was dit onderzoek van belang om te bepalen of verder onderzoek zinvol zou zijn met een grote groep proefpersonen. Dit bleek zo te zijn," zegt Hazewindus.

Ketchupfabrikant

Het onderzoek werd opvallend genoeg gefinancierd door een bekende ketchupfabrikant. De onderzoeker wijst erop dat dit geen invloed heeft gehad op het eindresultaat. "Aanvankelijk was ik zeer sceptisch over enig gezondheidseffect omdat ketchup een redelijke hoeveelheid suiker bevat. Ik was daarom juist meer geïnteresseerd in het effect van de combinatie aan stoffen in tomaten. Het onderzoek wijst uit dat ketchup wel degelijk een positief effect kan hebben op de gezondheid, waarbij ik wil benadrukken dat het vooral de combinatie aan stoffen is die de gezondheidseffecten hebben veroorzaakt."

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021