Excite

Train je aandachtsspier!

Tegenwoordig is het veel lastiger om ergens op te focussen. Er is zoveel afleiding, dat zelfs een eenvoudig stukje lezen al moeilijk is. Want voor we een paar zinnen gelezen hebben, denken we alweer aan een andere klus, de boodschappen of die verjaardagskaart die vandaag nog op de bus moet. Toch is focussen wel te leren, mits je er de tijd voor neemt.

Het is met focus eigenlijk hetzelfde als met uithoudingsvermogen: als je het niet traint, dan komt het niet vanzelf. Oefening is dus nodig. Je hersenen kunnen namelijk prima op een andere manier ‘ingericht’ worden, zolang hier maar de tijd voor genomen wordt.

Natuurlijk zijn er op dit moment al verschillende methoden die je helpen om het maximale uit je beperkte focus te halen, denk bijvoorbeeld aan het systeem Getting Things Done. Het grote verschil met het vergroten van je aandachtsspanne is echter dat je in dat geval niet werkt aan een verbetering, maar aan beter omgaan met beperkingen.

Je focus trainen doe je door klein te beginnen: probeer 10 minuten achter elkaar door te werken en die periodes van 10 minuten af te wisselen met twee minuten pauze. Het bijhouden van de tijd kan met een klein klokje. Push jezelf steeds iets verder, zodat je steeds langer je aandacht bij één taak kunt houden.

Geef jezelf wel een goede kans en probeer verleidingen zoveel mogelijk uit te schakelen. Gebruik bijvoorbeeld niet twee monitoren, maar kies voor één groot exemplaar. Probeer je muis niet te gebruiken als deze niet nodig is en stel jezelf doelen die te halen zijn. Alleen dan blijft het ook daadwerkelijk leuk om je records steeds een beetje te verbeteren.

Afbeelding: Flickr account >>Zitona<<

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021