Excite

Traplopen mét rolstoel

Hoewel rolstoelen tegenwoordig steeds meer kunnen, blijf je als gebruiker toch enigszins gebonden. Niet alle winkels of openbare gelegenheden zijn even goed toegankelijk en trappen oprijden behoort al helemaal niet tot de mogelijkheden. De creatieve Li Rongbiao brengt daar echter verandering in!

De gepensioneerde Chinees kwam op het idee een traplopende rolstoel te ontwerpen toen zijn vrouw vanwege een gebroken been in een rolstoel terecht kwam. Het stel woonde in een flat op vijf hoog, waardoor ze samen al een half uur bezig waren om alleen beneden te komen. Voor Li Rongbiao was het onbegrijpelijk dat er nog geen rolstoel op de markt was die kon traplopen.

Daarom ging hij ermee aan de slag. Hij verkocht zijn huis, zodat hij voldoende middelen had om te experimenteren. Via de computer leerde hij zichzelf ontwerpen en hij las talloze boeken over het onderwerp. Binnen een jaar wist hij een bruikbaar model te realiseren. Dit model kan op één batterij maar liefst 3000 treden lopen. Een beetje hulp van de berijder is in dit model nog wel nodig, maar Rongbiao werkt inmiddels ook aan een ontwerp waarbij helemaal geen hulp meer nodig is.

Om te voorkomen dat anderen er met zijn idee vandoor gaan, heeft Rongbiao patent aangevraagd op de traplopende rolstoel. Dat patent heeft hij inmiddels op zak en nu is de Chinees op zoek naar een partij die bereid is de stoel op de markt te brengen. Er is in ieder geval markt voor de stoelen: tot nu toe verkocht Rongbiao al 30 exemplaren, maar hij heeft nog bestellingen voor 300 stoelen in de wacht staan.

Afbeelding: Telegraaf

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021