Excite

Trotse man en gelukkige vrouw meest aantrekkelijk

Een trotse man is veel aantrekkelijker dan een gelukkige man. Een trotse vrouw daarentegen, is veel minder aantrekkelijk dan een gelukkige vrouw. Dat zijn de uitkomsten van een onderzoek van Jessica Tracy en Alec Beall dat binnenkort in het blad Emotions verschijnt.

De onderzoekers legden een groep proefpersonen foto's voor van mensen in verschillende gemoedstoestanden. Trots, gelukkig, beschaamd en neutraal. Vervolgens moesten de deelnemers bepalen wie ze het meest aantrekkelijk vonden. Terwijl de trotse mannen het meest aantrekkelijk werden gevonden, deden trotse vrouwen het juist het slechtst.

Volgens de onderzoekers wordt een trotse man door vrouwen gezien als iemand met een hoge status. Evolutionair gezien zouden die mannen dus beter kunnen zorgen voor hun vrouw en eventueel voor kinderen. Een gelukkig kijkende man straalt die hoge status niet uit en zou daarom wel eens als minder aantrekkelijk kunnen worden ingeschat.

Zowel de foto's van gelukkige, beschaamde, als neutraal kijkende vrouwen werden beter gewaardeerd dan de trotse vrouwen. De onderzoekers denken dat mannen meer zien in een benaderbare en vriendelijke vrouw dan in dames met een hoge status. Opvallend genoeg waren de resultaten van het onderzoek precies hetzelfde in verschillende culturen. Waarschijnlijk is de relatie tussen gezichtsuitdrukking en aantrekkelijkheid al een hele oude.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Jemingway

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021