Excite

De ontdekking van een tumor

Je ontdekt een raar plekje op of onder je huid en besluit een bezoek te brengen aan je huisarts. Of je meldt je bij de dokter met wat vage klachten en je wordt doorverwezen naar het ziekenhuis. Na diverse onderzoeken wordt de diagnose gesteld: je hebt een tumor. Wat nu? Wat is een tumor? Hoe wordt de diagnose gesteld? En wat betekent het hebben van een tumor nu eigenlijk?

Wat betekent de diagnose 'tumor'?

Het woord tumor is afkomstig uit het Latijn en betekent niets meer of minder dan zwelling. Een tumor kan dan ook zowel goed- als kwaadaardig zijn. Voor veel mensen staat het woord 'tumor' gelijk aan een kankergezwel, maar bij een goedaardige tumor is er in geen geval sprake van kanker. Bij een gediagnosticeerde tumor dient dan ook allereerst de vraag: "is het goedaardig of kwaadaardig?" te worden beantwoord.

Een goedaardige tumor

Een goedaardige tumor is een ingekapselde klomp cellen met een ongeremde celdeling. Er is geen sprake van kanker, maar toch kan de tumor door zijn grootte en/of locatie soms problemen geven: denk bijvoorbeeld aan een goedaardige tumor in de hersenen. In dat geval zal de tumor moeten worden verwijderd, meestal door een chirurgische ingreep. Angst voor uitzaaiingen is niet nodig: benigne (Latijn voor 'goedaardige') tumoren zaaien niet uit.

Een kwaadaardige tumor

Bij een maligne (Latijn voor 'kwaadaardige') tumor is er sprake van kanker. Kanker is een zeer serieuze aandoening, waarbij de kwaadaardige cellen ingroeien in het gezonde weefsel daaromheen. Ook kunnen er stukjes van de tumor loslaten en via de bloed- en lymfevaten elders in het lichaam terechtkomen. Op die manier ontstaan ook op andere plekken tumoren. Deze worden uitzaaiingen of metastases genoemd.

De behandeling van een tumor

Bij een goedaardige tumor vindt niet in alle gevallen een behandeling plaats. Alleen als de tumor vanwege zijn grootte en/of locatie problemen kan opleveren óf het risico bestaat dat de tumor in de toekomst toch nog kwaadaardig wordt, wordt deze verwijderd, meestal door middel van chirurgie.

Bij een kwaadaardige tumor is de prognose vaak een stuk onzekerder. Vast staat wel, dat een kwaadaardige tumor op korte termijn aangepakt moet worden. Of dit gebeurt door middel van chirurgie, radiotherapie, chemotherapie of een combinatie hiervan, wordt besloten door de oncoloog: dit is een arts die gespecialiseerd is in kanker.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021