Excite

Tumorcellen zaaien sneller uit dan gedacht

  • © Getty Images
Tumorcellen blijken zich sneller door het lichaam te kunnen verspreiden dan tot nu toe gedacht werd. Dat hebben onderzoekers van het Hubrecht Instituut in Utrecht ontdekt. Uit hun onderzoek, dat wordt gepubliceerd in het magazine Cell, komt naar voren dat kankercellen die uitzaaien er ook voor kunnen zorgen dat rustige kankercellen zich alsnog gaan uitzaaien.

Deze ontdekking levert weer nieuwe inzichten op als het gaat om het gedrag van kanker. Ook biedt het misschien mogelijkheden voor betere diagnostiek en behandeling. De onderzoeksgroep van professor dr. Jacco van Rheenen van het Hubrecht Instituut heeft - om beter inzicht te krijgen in het gedrag van individuele kankercellen - speciale microscopie-technieken ontwikkeld waarmee het gedrag van de kankercellen in levende organismen gefilmd kan worden.

De onderzoekers kozen ervoor om de tumorcellen met verschillende dna-fouten een andere kleur te geven. Dit wordt ook wel een fluorescent label genoemd. Hierdoor geven ze licht in verschillende kleuren. Door de gekleurde cellen vervolgens te filmen, kon bekeken worden welke cellen bewegelijk zijn en door het lichaam kunnen reizen om te zorgen voor verdere uitzaaiingen.

Met behulp van de intravitale microscopie-techniek hebben de onderzoekers laten zien dat kankercellen met dna-fouten die agressiviteit veroorzaken hun agressieve gedrag ook weer over kunnen dragen aan kankercellen die deze dna-fouten niet hebben. Dit maakt ze als het ware besmettelijk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021