Excite

Tweetaligheid verandert je kijken op de wereld

Wanneer je tweetalig bent, spreek je niet alleen anders dan mensen die dat niet zijn. Je ziet de wereld om je heen ook op een andere manier. En je hoeft de tweede taal niet eens vloeiend te spreken. Onderzoekers hebben dat vastgesteld na te hebben gekeken naar hoe de kleur blauw wordt ervaren door tweetaligen.

Kleurperceptie is een handige methode om dit verschil te testen, omdat elke taal kleuren anders afbakent. Zo kennen ze in Japan twee andere woorden voor lichtblauw (mizuiro) en donkerblauw (ao), terwijl ze die in Engeland niet kennen. Het was al eerder bekend dat mensen sneller vinden dat twee kleuren op elkaar lijken, als ze in hun taal met hetzelfde woord worden aangeduid.

De onderzoekers merkten ook al snel op dat mensen die alleen Japans spreken grotere verschillen zien tussen lichtblauw en donkerblauw, dan Engelssprekenden. Bij mensen die beide talen spreken ligt het er maar net aan welke taal het vaakst gebruikt wordt, in dit geval dus Japans of Engels.

Je gaat de wereld dus echt anders zien als je meerdere talen spreekt. Eén van de onderzoekers, Panos Athanasopoulos, moedigt iedereen dan ook aan zijn of haar talenknobbel te gebruiken: "de voordelen van tweetaligheid zijn niet beperkt tot het spreken van iemand anders taal – het geeft je ook een waardevolle inkijk in hun cultuur en de manier waarop ze denken," zei hij tegen Science Daily. "Het geeft je bovendien de mogelijkheid om kritisch naar je eigen cultuur te kijken," aldus de wetenschapper die zelf Grieks en Engels spreekt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker mcfarlandmo

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020