Excite

Uit de kast dankzij Facebook

Als je benieuwd bent of iemand uit je kennissenkring homo is, dan hoef je alleen maar naar zijn Facebook-vrienden te kijken, zo beweren twee studenten van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Volgens een onderzoek dat de twee studenten op hebben gezet, is het mogelijk om de seksuele voorkeur van mannen te bepalen door het geslacht en de sekse van hun contactpersonen op Facebook te bekijken. Meer informatie was niet nodig, waardoor deze conclusie ook getrokken kan worden bij gebruikers die hun hele profiel afgeschermd hebben. Het onderzoek laat zien dat je ook als je online heel discreet bent, toch nog ongemerkt veel persoonlijke informatie vrij kunt geven.

Voor hun onderzoek analyseerden de studenten de Facebook-vrienden van meer dan 1500 medestudenten die hadden aangegeven wat hun seksuele voorkeur was. Uit de analyse bleek dat homoseksuele mannen verhoudingsgewijs meer homoseksuele vrienden hadden dan heteroseksuele mannen. Aan de hand van die analyse van Facebook konden de studenten een programma ontwerpen dat de seksuele voorkeur van gebruikers kon voorspellen.

Om hun theorie te testen hebben ze tien mannen gekozen die niet op hun profiel hadden aangegeven homo te zijn, maar dit wel waren. In alle gevallen wist de software hen te herkennen als zijnde homoseksueel. De onderzoekers hebben de test daarna op nog 947 personen uitgevoerd, maar bleken niet in staat te zijn om ook lesbische vrouwen of mensen met een biseksuele voorkeur te filteren.

Op dit moment proberen de studenten hun onderzoek, dat ze ‘Gaydar’ noemen, gepubliceerd te krijgen in een wetenschappelijk tijdschrift.

Afbeelding: Flickr account Damien Basile

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021