Excite

Uiterlijk bepaalt loon

Je uiterlijk kan een behoorlijk invloed hebben op je carrière. Zo verdienen lange mensen meer dan korte en krijgen aantrekkelijke mensen gemiddeld meer geld bijgestort van de baas dan lelijkerds. Maar zouden mensen die ’s ochtends lang voor de spiegel staan dan ook beter worden betaald dan mensen die al na een minuutje klaar zijn?

En het antwoord is, hoe kan het ook anders, zowel ja als nee. Uit onderzoek van de Elon University in de Amerikaanse staat North Carolina blijkt dat mannen die tot een etnische minderheid behoren zich maar beter kunnen optutten. Wanneer ze tachtig minuten per dag of meer besteden aan hun persoonlijke verzorging, verdienen ze gemiddeld vier procent meer.

Voor vrouwen ligt dat anders.Vrouwen die per dag anderhalf uur of meer voor de spiegel te vinden zijn, verdienen volgens de onderzoekers 3,4 procent minder. De verklaring zou zijn dat vrouwen die er te verzorgd uitzien, uitstralen dat ze hun uiterlijk belangrijker vinden dan een baan. Mannen die tot een etnische minderheid behoren, kunnen juist vooroordelen wegnemen door een goed verzorgd uiterlijk.

Voor wie het maximale uit zijn of haar carrière wil halen als allochtone man is het dus belangrijk om goed verzorgd voor de dag te komen en bijvoorbeeld regelmatig naar de kapper te gaan. Uiteraard is dat voor vrouwen ook belangrijk, maar volgens het onderzoek kan aandacht voor het uiterlijk in dat geval weer naar de andere kant doorslaan.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Scarleth White

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021