Excite

Uitslapen? Liever niet!

Kijk jij ook altijd uit naar die dagen dat je flink kunt uitslapen? Dan zul je misschien toch eens een andere manier moeten vinden om uit te rusten, want uitslapen is helemaal niet zo goed voor je als je misschien zou denken. Uitslapen verstoort namelijk je slaappatroon. Bovendien lopen uitslapers twee keer zoveel kans op Alzheimer.

Dit blijkt uit een Spaans onderzoek dat gehouden werd onder ruim 3.800 mannen en vrouwen van boven de 65 jaar. Zij kregen verschillende vragen voorgelegd over gezondheid, lifestyle en natuurlijk ook slapen. Bovendien werden ze drie jaar lang gevolgd.

In de periode waarin het onderzoek gehouden werd, werd er bij 140 mensen Alzheimer of een andere vorm van dementie vastgesteld. Bovendien bleek dat de mensen die meer dan acht uur per dag sliepen dubbel zoveel kans liepen op deze vervelende ziekte. Het maakt hiervoor niet uit of je ’s morgens uitslaapt, of er tussen de middag nog even in kruipt.

Wat precies de reden is voor het verband tussen veel slapen en Alzheimer is niet duidelijk. Slapen wordt over het algemeen namelijk gezien als iets dat goed is voor je gezondheid. Een mogelijke verklaring ligt in het feit dat veel slapen kan wijzen op een depressie, iets dat mee kan helpen aan het ontstaan van een depressie.

Omdat er geen mogelijkheden zijn om Alzheimer of dementie te genezen, is het beter zoveel mogelijk je best te doen deze ziektes te voorkomen. Je kunt hieraan werken door te letten op je slaapgedrag, je hersenen goed bezig te houden en veel gezond – denk aan vette vis! – te eten.

Afbeelding: Flickr account Katherine Squier

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021