Excite

UMCG introduceert 'revolutie in transplantatiegeneeskunde'

  • © Getty Images
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) introduceert een revolutie in de transplantatiegeneeskunde. Tenminste, dat is de naam die transplantatiechirurg Robert Porte eraan geeft. Dankzij een nieuwe methode kunnen 10 tot 20 procent meer mensen een donororgaan krijgen. Met deze methode kunnen organen voor transplantatie niet alleen beter bewaard, maar ook gerepareerd worden.

Hierdoor komen er onder de streep meer én betere organen beschikbaar. Het UMCG is het eerste Nederlandse ziekenhuis dat een orgaanperfusiekamer in gaat richten. Over de hele wereld zijn er slechts een aantal van deze kamers, maar er is geen enkel ziekenhuis dat tegelijkertijd vier soorten organen aan kan. Het UMCG is ingericht voor het hart, de longen, lever en nieren.

In de orgaanperfusiekamer worden de organen behandeld. Dit gebeurt met een speciale zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. Zo lijkt het alsof de organen nog in een levend lichaam zitten. Onlangs werd een proeffase uitgevoerd en de resultaten daarvan zijn veelbelovend, aldus Porte. De organen worden beter geconserveerd en de kwaliteit verbetert.

In Nederland komt steeds meer aandacht voor donorregistratie. In 2014 waren er 271 mensen die na hun dood één of meerdere organen afstonden voor transplantatie. Er staan echter 1300 mensen op de wachtlijst. Dankzij de nieuwe methode kan die wachtlijst misschien niet weggewerkt worden, maar hij wordt er ongetwijfeld korter door. Als er meer geschikte organen zijn, kunnen er namelijk ook meer geslaagde transplantaties uitgevoerd worden. Bovendien zijn de kansen op overleving groter en zijn patiënten sneller weer hersteld.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021