Excite

Urineweginfectie: oorzaken, symptomen en behandeling

Een urineweginfectie is een infectie aan de binnenkant van de urinewegen, de 'weg' waarlangs urine stroomt als het naar de blaas gaat en uiteindelijk uit het lichaam vloeit. Zo'n infectie kan erg pijnlijk zijn. Omdat er verschillende oorzaken zijn, kan iedereen er last van krijgen. Een snelle behandeling is noodzakelijk, zorg er daarom voor dat je de symptomen herkent.

Oorzaken van een urineweginfectie

Een urineweginfectie wordt veroorzaakt door bacteriën in de urine. Normaal gesproken is urine steriel en zitten er geen bacteriën in, maar als zich bacteriën aan het begin van de plasbuis weten vast te hechten, kan de urine geïnfecteerd raken en volgt vrijwel direct de urineweginfectie. Een urineweginfectie wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door E.coli, een bacterie die eigenlijk in de dikke darm thuishoort. Deze bacterie kan bijvoorbeeld via besmette kip het lichaam in komen.

Risicogroepen

Hoewel iedereen last kan krijgen van een urineweginfectie, zijn sommige mensen er meer vatbaar voor. Bijvoorbeeld mensen die een afwijking aan de urinewegen hebben. Ook mensen met diabetes lopen meer risico, omdat hun afweersysteem minder sterk is. Hetzelfde geldt voor baby's, zwangere vrouwen en oudere mensen.

Urineweginfectie herkennen

Een urineweginfectie is te herkennen aan een stekende pijn in de onderrug en/of onderbuik. Ook vaak moeten plassen is een symptoom van een infectie, evenals een branderig gevoel tijdens of na het plassen, bloed in de urine of zelfs koorts. Heb je vaak het gevoel dat je naar het toilet moet, maar hoef je dan uiteindelijk toch niet? Ook dat kan een signaal zijn. Des te langer je wacht met behandelen, des te ernstiger de signalen worden.

Urineweginfectie behandelen

Een urineweginfectie kan op verschillende manieren verholpen worden. Veel drinken is aan te raden, dan worden de urinewegen gespoeld. Ook kan een antibioticakuur wonderen doen. Als je het idee hebt last te hebben van een urineweginfectie, neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts, zodat je samen een goede behandeling kunt starten.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019